Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο
Δες πώς να φτιάξεις μία παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο!
Το Πάσχα 2023 απέχει ελάχιστες ημέρες και ίσως ήδη να έχεις ξεκινήσει να ονειρεύεσαι τη μαγειρίτσα που θα φας το βράδυ της Ανάστασης και -γιατί όχι;- και την Κυριακή του Πάσχα. Για να μην σπαταλήσεις πολύ χρόνο στη σκέψη, εμείς παρακάτω σού έχουμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξεις με τα χεράκια σου την παραδοσιακή μαγειρίτσα, όπως ακριβώς παρουσιάζετι στο YouTube channel «Homemade».
Υλικά:
- περίπου 600 γρ.κατσικίσια εντεράκια
- 1 λίτρο νερό βρύσης & χυμό απο 1 λεμόνι
- περίπου 700 γρ. κατσικίσια συκωταριά
- λάδι
- 7 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 3 κ.σ. άνηθο
- πιπέρι
- 2 λίτρα χλιαρό νερό
- αλάτι
- 100 γρ.ρύζι γλασέ (πλυμένο)
- 2 αυγά
- χυμό απο 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με το καθάρισμα των εντέρων. Αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ 1 λίτρο νερό βρύσης και 1 λίτρο χυμό λεμόνι, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να καθαρίσουν σωστά και να παραμείνουν άσπρα.
- Έπειτα, παίρνουμε μία βελόνα πλεξίματος και καθαρίζουμε τα εντεράκια. Συγκεκριμένα, γυρνάμε τα εντεράκια από μέσα προς τα έξω και τοποθετούμε μέσα τη βελόνα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τη βελόνα και τα στραγγίζουμε με τα χέρια, ώστε να βγει οτιδήποτε υπάρχει εντός τους και έπειτα τα βάζουμε μέσα στο μπολ. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα εντεράκια (βλ. βίντεο).
- Τα ξεπλένουμε καλά χρησιμποιώντας το σουρωτήρι μας.
- Στη συνέχεια βάζουμε τα εντεράκια και τη συκωταριά στο τηγάνι και βάζουμε νερό βρύσης μέχρι να τα σκεπάσει. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα σχετικά βαθύ τηγάνι. Κλείνουμε το τηγάνι με καπάκι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Έπειτα λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (φρέσκα και ξερά). Παράλληλα, παίρνουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια και τα κόβουμε, μέχρι να σοταριστούν τα κρεμμύδια.
- Μόλις σοταριστούν τα κρεμμύδια και κόψουμε τα εντεράκια και τη συκωταριά, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια.
- Έπειτα, τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3 με 5 λεπτά. Μόλις τα σοτάρουμε όλα μαζί ρίχνουμε 3 κ.σ. άνηθο και ανακατεύουμε λίγο, ώστε να «απλωθεί» μέσα στην κατσαρόλα ο άνηθος.
- Το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε πιπέρ, 2 λίτρα χλιαρό νερό και στο τέλος αρκετό αλάτι. Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 30 λεπτά.
- Μόλις βράσει ρίχνουμε 100 γρ. ρύζι γλασέ πλυμένο, ανακατεύουμε λίγο και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Μόλις παρέλθουν τα 15 λεπτά αφήνουμε τη μαγειρίτσα εκτός φωτιάς και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
- Για το αυγολέμονο χρησιμοποιούμε 2 αυγά και χυμό από 2 λεμόνια. Βάζουμε μόνο το ασπράδι από τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά. Μόλις «ασπρίσουν» προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Όσο χτυπάμε ρίχνουμε σταδιακά λίγο ζουμί από τη μαγειρίτσα μέσα στο αυγολέμονο για να μην «κόψει».
- Μόλις τελειώσουμε με το χτύπημα του αυγολέμονου, το προσθέτουμε στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Δείτε βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής στο κανάλι «Homemade» στο YouTube: