Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Μανιταρόπιτες με καραμελωμένα κρεμμύδια σε φύλλο σφολιάτας

Λαχταριστές μανιταρόπιτες με καραμελωμένα κρεμμύδια, με θυμάρι και τυρί, σε τραγανό φύλλο σφολιάτας πασπαλισμένη με λίγη παρμεζάνα, που θα σας εντυπωσιάσει με την απίστευτη γεύση της. Μια εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε αυτές τις εξαιρετικές πίτες σαν ένα γρήγορο γεύμα ή δείπνο με φρέσκια σαλάτα επιλογής σας ή να την σερβίρετε στα πάρτι σας ή σαν πρώτο πιάτο στα τραπέζια σας! Απλά δοκιμάστε τες!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

 

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο
  • 1 φύλλο σφολιάτας 400 γρ.
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγη παρμεζάνα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη για πασπάλισμα
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  • 2 μέτρια λευκά ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέττες
  • 1 κ.σ. (14 γρ.) βούτυρο
  • 1 κ.σ. (14 γρ.) ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. (5 γρ.) ζάχαρη
  • αλάτι
  • Για τα μανιτάρια
  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • λίγα φύλλα φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. (15 ml) σάλτσα σόγιας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100-120 γρ. γραβιέρα επιλογής σας ή τσένταρ, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη

 

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Ζεσταίνετε καλά ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μετά ρίχνετε τις φέτες κρεμμυδιού και τις σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτετε τη ζάχαρη και αλάτι και συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 15-20 λ ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-μελί χρώμα και καραμελώσουν. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  3. Για τα μανιτάρια: Στο ίδιο ζεστό τηγάνι προσθέτετε αν απαιτείτε άλλη 1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν ρίχνετε τις φέτες μανιταριών και τις σοτάρετε για περίπου 12-15 λ ανακατεύοντας συχνά.
  4. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Τέλος ρίχνετε και τη σάλτσα σόγιας, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και τα σοτάρετε όλα μαζί ανακατεύοντας συχνά, για 2-3 λ επιπλέον. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.
  5. Για το φύλλο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Ξεδιπλώνετε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας σας, το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με έναν πλάστη το “ανοίγετε” για να φαρδύνει. Μετά το κόβετε σε 6 κομμάτια. 
  6. Λίγο πιο κάτω από το κέντρο κάθε κομματιού σφολιάτας μοιράζετε ισομερώς το τυρί και μετά πάνω από το τυρί τοποθετείτε, μοιράζοντας πάλι ισομερώς, τα μανιτάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. (δείτε την όλη διαδικασία στο βίντεο)
  7. Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τις άκρες κάθε φύλλου περιμετρικά με το χτυπημένο αυγό και μετά διπλώνετε το φύλλο πάνω από τη γέμιση. Με ένα πιρούνι πιέζετε τις άκρες του φύλλου μεταξύ τους για να “σφραγιστούν” καλά και μεταφέρετε τις πίτες σας στο ταψί.   
  8. Αλείφετε την επιφάνεια κάθε πίτας με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε τη σφολιάτα επιφάνειας σε 3 οριζόντιες μαχαιριές (Δείτε βίντεο). Πασπαλίζετε πάνω σε κάθε πίτα λίγη τριμμένη παρμεζάνα και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανή η σφολιάτα. Καλή σας απόλαυση! 

 

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα 

Sintayes.gr,

Source link